Coraz więcej osób zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji i próbować nowych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. Dlatego wielkim powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju zaczęły być wybierane przez bardzo dużą ilość ludzi , dlatego też restauracje serwujące je zaczynają powstawać w wielu miastach. Staramy się zwracać uwagę na to, co spożywamy i gdzie jemy, także bardzo często staramy się chodzić do tych restauracji. W naszym świecie już coraz częściej smak i zapach różnych narodów dostępne są bez większych trudności. W restauracji tego typu można spróbować doskonałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się jedzeniem i chcą w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, ale przyjemnością i dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszym świecie jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie amatorów w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z surowej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dostosowanego do upodobań europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co jest różnicą? Głównie selekcja składników potrawy. Sushi przygotowywane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Wyróżniamy kilka rodzajów sushi, ze względu na metodę przyrządzenia oraz zastosowane produkty żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się walcowate paluszki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – wskazane jest jedynie, by pochłaniać kawałki w całości. Stąd też należy zwrócić uwagę, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.